Beszamel

Mam dziś przepis podstawowy, który będzie mi towarzyszył w przyszłości. Musi się tu pojawić w surowej postaci, czyli

Beszamel

Sos, który podobno wymyślił jakiś francuz, jest podstawą wielu przepisów, dlatego w końcu musiał tu wypłynąć. Rzecz jest prosta, bardzo podstawowa i podatna na zmiany, dlatego najpierw pojawia się w sposób najbardziej kanoniczny.

Potrzebujemy:

– masło,
– mąkę,
– mleko
– pieprz biały,
– sól.

Zaczynamy. W rondelku, na średnim płomieniu rozpuszczamy 50 gramów masła.

4

Dosypujemy 5 łyżek mąki i chwilę wszystko smażymy.

3

Smażymy do czasu, aż zacznie się lekko rumienić.

2

I dolewamy 2 szklanki (500 ml) mleka. Powoli. Najpierw pół szklanki, żeby lekko rozcieńczyć zasmażkę, a potem resztę. No i podgrzewamy i ciągle mieszamy. Najlepiej robić to trzepaczką – trzeba to robić dokładnie i do czasu, aż całość zgęstnieje. A zgęstnieje. Po około 10 minutach (raczej potrwa to krócej) beszamel będzie aksamitny i gęsty. To jest moment żeby go doprawić – posolić i popieprzyć.

1

No i beszamel jest gotowy! Co z nim zrobić? O tym następnym razem.

Reklamy

One thought on “Beszamel

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s