Dobra zupa. Próbować.
Niestety ostatnio mam bardzo mało czasu na gotowanie i dlatego dziś prosto – zupka przyjemna i smaczna. W dodatku bardzo łatwa.
Potrzebujemy:
- litr bulionu,
- dynię piżmową,
- paprykę (jedną dużą lub dwie małe),
- 3 pory,
Przyprawy:
- cząber,
- ocet sherry,
- sos sojowy,
- świeże oregano,
- papryka ostra mielona,
- pieprz,
- sól,
- trawa cytrynowa,
Zaczynamy od upieczenia dyni i papryki. Paprykę dzielimy na cząstki, natomiast dyni nie obieramy – kroimy ją tylko na pół…
…Oraz nacinamy ostrym nożem w kratkę. Głęboko, ale tak by nie przeciąć skóry. Nie obieramy jej dlatego, że surowa dynia obiera się baaaaardzo ciężko, ale po upieczeniu jest to dziecinnie łatwe. No i jeszcze przed pieczeniem łyżeczką wybieramy większość nasion z gniazd.
Wstawiamy warzywki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, najlepiej żeby grzało od góry, a blacha żeby była wysoko. Papryka spiecze się wcześniej – ją wyjmujemy i przekładamy do worka foliowego i zakręcamy – pomoże nam to zdjąć skórę. Czekamy na dynię – wyjmujemy ją jak lekko od góry się przypali, a cała zmięknie.
W tym czasie myjemy i kroimy 3 pory i na łyżce masła lekko je przesmażamy. Na osobnym palniku już grzejemy bulion.
Kiedy dynia wywędruje już z piekarnika – musimy odczekać, bo gorąca jest skubana i się pokroić nie da. Możemy teraz obrać paprykę. Dynie możemy wyjąć ze skórki nawet łyżką, gdyż z łatwością się oddziela od skóry. Wrzucamy ją do garnka z porem, dorzucamy paprykę, podlewamy łyżką octu sherry i łyżką sosu sojowego, i całość jeszcze chwile dusimy.
Teraz dolewamy bulion i przyprawiamy – wkrajamy pół krzaczka świeżego oregano, dosypujemy cząber i pikantną paprykę mieloną. Lekko oczywiście solimy.
Teraz do garnka wrzucamy składnik X – jedną łodygę trawy cytrynowej – da nam to cudny zapach i smak. Można oczywiście zastąpić ją zwykłą cytryną – sokiem oraz skórką, ale trawa cytrynowa ma zupełnie inny aromat i jest bardzo ciekawa w smaku. Warto po nią sięgnąć.
Gotujemy całość 10-15 minut, żeby smaki się połączyły i miksujemy. Teraz oczywiście próbujemy i dosalamy i dopieprzamy.
Można podać z mięskiem:)
Smacznego!