Dyniowo-porowa zupa krem

Dobra zupa. Próbować.

Niestety ostatnio mam bardzo mało czasu na gotowanie i dlatego dziś prosto – zupka przyjemna i smaczna. W dodatku bardzo łatwa.

Potrzebujemy:

  • litr bulionu,
  • dynię piżmową,
  • paprykę (jedną dużą lub dwie małe),
  • 3 pory,

Przyprawy:

  • cząber,
  • ocet sherry,
  • sos sojowy,
  • świeże oregano,
  • papryka ostra mielona,
  • pieprz,
  • sól,
  • trawa cytrynowa,

Zaczynamy od upieczenia dyni i papryki. Paprykę dzielimy na cząstki, natomiast dyni nie obieramy – kroimy ją tylko na pół…

SONY DSC

…Oraz nacinamy ostrym nożem w kratkę. Głęboko, ale tak by nie przeciąć skóry. Nie obieramy jej dlatego, że surowa dynia obiera się baaaaardzo ciężko, ale po upieczeniu jest to dziecinnie łatwe. No i jeszcze przed pieczeniem łyżeczką wybieramy większość nasion z gniazd.

SONY DSC

Wstawiamy warzywki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, najlepiej żeby grzało od góry, a blacha żeby była wysoko. Papryka spiecze się wcześniej – ją wyjmujemy i przekładamy do worka foliowego i zakręcamy – pomoże nam to zdjąć skórę. Czekamy na dynię – wyjmujemy ją jak lekko od góry się przypali, a cała zmięknie.

SONY DSC

W tym czasie myjemy i kroimy 3 pory i na łyżce masła lekko je przesmażamy. Na osobnym palniku już grzejemy bulion.

SONY DSC

Kiedy dynia wywędruje już z piekarnika – musimy odczekać, bo gorąca jest skubana i się pokroić nie da. Możemy teraz obrać paprykę. Dynie możemy wyjąć ze skórki nawet łyżką, gdyż z łatwością się oddziela od skóry. Wrzucamy ją do garnka z porem, dorzucamy paprykę, podlewamy łyżką octu sherry i łyżką sosu sojowego, i całość jeszcze chwile dusimy.

SONY DSC

Teraz dolewamy bulion i przyprawiamy – wkrajamy pół krzaczka świeżego oregano, dosypujemy cząber i pikantną paprykę mieloną. Lekko oczywiście solimy.

SONY DSC

Teraz do garnka wrzucamy składnik X – jedną łodygę trawy cytrynowej – da nam to cudny zapach i smak. Można oczywiście zastąpić ją zwykłą cytryną – sokiem oraz skórką, ale trawa cytrynowa ma zupełnie inny aromat i jest bardzo ciekawa w smaku. Warto po nią sięgnąć.

SONY DSC

Gotujemy całość 10-15 minut, żeby smaki się połączyły i miksujemy. Teraz oczywiście próbujemy i dosalamy i dopieprzamy.

SONY DSC

Można podać z mięskiem:)

SONY DSC

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s