Jaja w bule

Nie mylić z bólami w jaju.

Jajka zapiekane w bułce

To ledwie pomysł, który aż ciężko nazwać przepisem, ale robi swoje. Chcesz mieć ciekawe śniadanie? Masz +30 minut za dużo rano? To czytaj uważnie.

Podstawą całego dania jest bułka i jej wybór może okazać się tu kluczowy. Bułka powinna być z tych dużych, ale i spośród takich supermarketowych bułek, nawet w obrębie jednego rodzaju, na jednej półce, trafiają się takie, które nam tu po prostu nie pasują. Poświęćcie 3 minuty i wybierzcie takie niepłaskie, nieblade, regularne; Ogólnie – wzór bułkowości. Czy pszenna, czy żytnia, czy z ziarnami – to już zależy od indywidualnych upodobań.

Bułeczce zdejmujemy czapeczkę i wyjmujemy bułkowy środek.

SONY DSC

Tutaj dwie uwagi – jedna oczywista, a druga taka, o której nikt wam nie powie. Po pierwsze  – postarajcie się kroić równo. Ma to sens nie tylko wizualny, ale i praktyczny. Po drugie – nie drążcie za głęboko. I nie chodzi tu o to, że można przeskrobać się na wylot, bo to oczywiste i nie należy do tego doprowadzić, ale chodzi o to, że jajko, które tam za chwile trafi nie będzie miało możliwości się ściąć jeśli będzie głęboko utopione w bułce. Czyli – równo i niezbyt głęboko.

Włączamy piekarnik – 180 stopni, termoobieg najlepiej, ale może też być grzanie góra/dół.

Szykujemy good stuff. Co wsadzić do środka naszych buł? No generalnie polecam El Classico –  boczek z cebulą. Taki zestaw smażymy na patelni – najpierw na suchą patelnię wrzucamy boczek i go rumienimy i czekamy aż wytopi się tłuszczyk, a potem dorzucamy drobno posiekaną cebulę, całość przyprawiamy – solą, pieprzem, bazylią suszoną i chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli.

SONY DSC

Ale tak naprawdę możecie wrzucić tam to, co znajdziecie w lodówce, albo znacznie więcej – papryka, pomidor, oliwki, ogórek… Długo by wymieniać. Dobra rada – nie ma co przesadzać. Właśnie jesteśmy przed śniadaniem, jesteśmy raczej głodni i nic co wydłuży czas przygotowania nie jest chyba mile widziane. Keep it simple.

Nakładamy nasze dodatki do bułeczek. Ja wkroiłem sobie jeszcze marynowanej papryczki jalapeno. A co, trzeba się dobrze obudzić.

SONY DSC

Do każdej bułki wbijamy ostrożnie jajko. Ostrożnie, żeby się żółtko nie rozlało.

SONY DSC

Jajko od góry przyprawiamy solą oraz pieprzem i przenosimy nasze bułeczki do piekarnika. Pieczemy całość 20 minut +/- 5 minut. Chodzi o to, żeby jajko się ścięło. 5 minut przed wyjęciem można jeszcze na nasze buły wrzucić ser żółty.

SONY DSC

Zarąbiste śniadanie na leniwą sobotę gotowe. Smacznego!

Jedna myśl w temacie “Jaja w bule

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s