Wypchany cyc, ptak i mandaryna

Dziś coś przyjemnego i pysznego

Pierś z kurczaka faszerowana fetą i sos mandarynkowy

W tym miesiącu niczego nie smażę i nie słodzę, dlatego wymyślam przepisy z piekarnikiem albo gotowaniem. Na pierwszy ogień idzie taki kurczaczek – niby nic, ale niebo w gębie gwarantowane!

Potrzebujemy:

– cytryna,
– 4 mandarynki
– pierś z kurczaka,
– ser feta,

Przyprawy:

– bazylia suszona,
– chilli,
– cukier,
– cynamon,
– czosnek suszony,
– mięta świeża,
– papryka słodka mielona,
– pieprz cytrynowy,
– sól,
– sos sojowy.

Bierzemy nasze kurczęcie cycuchy i oczyszczamy je z pozostałości, kostek, błon.

SONY DSC

Ser feta dobrze jest sobie pokroić w cienkie słupki, łatwo pójdzie nam wtedy wpychanie sera w dziurkę.

SONY DSC

Co do dziurki – robimy po jednej z grubszej strony piersi. Kurze mięso jest tak wdzięczne, że bardzo ładnie się rozwarstwia i wystarczy dobrze wbić nóż, a powstały otwór z łatwością poszerzycie paluchami. Polecam poćwiczyć – wasze przyszłe żony będą wam wdzięczne.

SONY DSC

Teraz przygotujmy przyprawy – do jednej miski wsypujemy wszystkie smaki 🙂 po łyżeczce : cukier, pieprz cytrynowy, papryczka chilli, bazylia, czosnek.

SONY DSC

Wlewamy do środka 2 łyżki dobrej oliwy, sok z połowy cytryny i dokładnie mieszamy.

SONY DSC

Po dwie łyżeczki marynaty wlewamy do środka kurczaka i dopychamy serem feta – tak, aż nie będzie więcej się mieścić.

SONY DSC

Może nie wygląda to apetycznie teraz, ale poczekajcie na obiad. Teraz kładziemy cycka na folii aluminiowej, lejemy dwie łyżeczki wcześniej przygotowanych przypraw, obsypujemy gęsto słodką papryką mieloną, solą i jeszcze wysypujemy pół łyżeczki cynamonu i nacieramy tym cyca z każdej strony – to też dobre ćwiczenie, proszę panów. Na wierzch wrzucamy kilka listków mięty, żeby całość odświeżyć i zawijamy wszystko w folię.

DSC03622

To fajne danie – można przygotować je znacznie wcześniej, na przykład dzień wcześniej wieczorem, a w porze obiadu wyjąć i upiec. Tylko pamiętajcie – mięso trzeba z lodówki wyjąć co najmniej 30 minut przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzany do 190 stopni i pieczemy. Najpierw 30 minut w folii a potem 10 minut bez. Efekt zajebisty. W międzyczasie przygotowujemy sos mandarynkowy. Bierzemy 3-4 mandarynki i cytrynę.

SONY DSC

Do blendera wrzucamy miąższ i sok z mandarynek (oczywiście bez tych białych gorzkich skórek), sok z połowy cytryny i jedno żółtko. Ładnie wszystko miksujemy.

SONY DSC

Na rozgrzane masło wylewamy sos przez sitko, lekko go „solimy” sosem sojowym i redukujemy. Pamiętajmy o mieszaniu. Na pewno pojawią się gluty ze ściętego jajka, ale kiedy sos się zredukuje, przelewamy go do miseczki przez sito i sprawa załatwiona 🙂 Jedzenie gotowe!!

SONY DSC

Smacznego! Polecam podać z ziemniaczanym puree oraz lekką sałatką z pora.

SONY DSC

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s