Czosnkowa zupa Krem z chrupiącą posypką

Mówiłem, że pokaże Wam jak walczyć z chorobą za pomocą jedzenia. To jest ostateczna broń

Czosnkowa zupa krem z chrupiącą posypką

Ta zupa wędruje na stół w moim domu dość często w okresie takiej szarej jesieni – prewencja czosnkowa na najwyższym poziomie – po ugotowaniu i zjedzeniu tej zupy moglibyśmy zabijać wampiry oddechem. Ale fakt jest taki, że ta zupa naprawdę oferuje niesamowite wzmocnienie organizmu i działa cuda wieczorami, po ciężkim dniu. Polecam ją też na zimę. No i, co tu dużo mówić, smakuje rewelacyjnie.

20150909_131011Do Zupy potrzebujemy:

– batata,
– cebulę,
– czosnek,
– orzechy laskowe,
– ziemniaki

Do Posypki potrzebujemy:

– chleb, lekko czerstwy,
– oliwa,
– orzechy laskowe,
– papryczka chilli,

Do tego przyprawy:

– kardamon,
– pieprz ziołowy,
– sól.

Jeśli chodzi o samą zupę, to proces jest banalnie prosty –  bierzemy 4 główki czosnku, obieramy wszystkie ząbki…

20150909_131447

… i kroimy z grubsza.

20150909_131854

Stawiamy garnek na małym gazie, wrzucamy na dno łyżkę masła, do garnka wsypujemy czosnek wraz z pokrojoną w półkola cebulą, a na wierzch dodajemy jeszcze pół łyżki masła. Do osobnego garnka wlewamy 1,5 litra bulionu drobiowego.

20150909_133201

Podpalamy gaz pod bulionem oraz pod garnkiem z czosnkiem i cebulą. Czosnek i cebulę dusimy na naprawdę małym gazie i często mieszamy całość, żeby czosnek się nie przypalił. Przypalony czosnek jest gorzki i niesmaczny. Po około 10 minutach czosnek i cebula powinny zmięknąć – w tym momencie dolewamy pół szklanki wina białego i pozwalamy całości alkoholu odparować.

20150909_134454

W czasie duszenia cebuli i czosnku, my nie próżnujemy. Obieramy jednego sporego lub dwa średnie ziemniaki (ja mam 3 małe 🙂 ) i jednego średniego batata (mi udało się znaleźć jakąś białą odmianę batata, przez co nie odróżnia się od zwykłego ziemniaka, a tym samym nie psuje koloru zupy, ale może być też ten zwykły, pomarańczowy). Batat nada zupie lekkiej słodkości. Rozłupujemy także garść orzechów laskowych.

20150909_134527

Kiedy z wina odparuje już alkohol – łączymy zupę. Do garnka z cebulą i czosnkiem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki wraz z orzechami. Teraz całość musi się gotować tak długo, aż ziemniaki będą się rozpadać, czyli około 20 – 25 minut. Doprawiamy całość jeszcze odrobiną soli, ale tylko odrobiną – posolić jeszcze zdążymy, wsypujemy pieprz ziołowy (około pół łyżeczki) oraz dodajemy pół łyżeczki kardamonu.

20150909_135047

Mamy teraz czas na przygotowanie kruchej posypki – to fajna alternatywa dla zwykłych grzanek.

Do blendera wrzucamy 4 spore kromki lekko czerstwego chleba.

20150909_140315

Dorzucamy garść orzechów laskowych oraz pół papryczki chilli, dosypujemy szczyptę soli i pieprzu ziołowego.

20150909_140406

Całość dość obficie podlewamy oliwą i miksujemy na miał.

Jeśli zupa się już ugotowała, to bierzemy mikser i miksujemy ją do gładkości.

20150909_141938

Można teraz spróbować, czy jest wystarczająco słona i dosolić do smaku. Przykrywamy i odstawiamy na chwilę, bo na dużym ogniu stawiamy teraz patelnię, a na patelnię wsypujemy posypkę.

20150909_141617

Smażymy ją tak długo, aż zacznie przyjemnie pachnieć grzankami i lekko ściemnieje, wyschnie. No i można jeść 🙂

20150909_142541

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s