Kurczakowe Porno

Trochę kontynuując wpisy xxx przedstawiam wam przydatne info, czyli

Jak rozebrać kurczaka

Temat jest dość oczywisty – trzeba podzielić całego kurczaka na standardowe części: skrzydełka, nóżki, kopytka, ozorki… Ale niekoniecznie wszyscy wiedzą jak. Ba! Sam nie wiedziałem, a poniższe sprawozdanie to moje pierwsze podejście do tego tematu. Stwierdziłem jednak, że się nauczę bo kucharz co sam ptaka sobie oporządzić nie umie, to dupa, a nie kucharz.

Czy to potrzebne? I tak, i nie. Większość z nas kupuje sobie kurczakowe puzzle, bo tam ktoś za nas zrobił całą robotę i to jest spoko – sam też tak robię bez wyrzutów sumienia. Ale kupienie całego kurczaka czasem ekonomicznie wychodzi nam najlepiej – z tego można zrobić co najmniej 3 obiady, które cenowo będą bardzo atrakcyjne. Dodatkowo, taka umiejętność to dobra umiejętność w ogóle – myślę, że przyda się w życiu nie raz.

A więc zabieramy się do pracy. Na warsztat kładziemy kurczaka w całości. Dobrze jest go dokładnie umyć zimną wodą. No i pozbawić sznurków i innych dupereli, które czasem tam dodają.

SONY DSC

Pierwsze co by Kwadrat zrobił, to by szyje odciął, co też czynimy my. To proste, wystarczy złapać ją wolną ręką i uciąć tuż przy korpusie. Lepiej zacząć od przodu kurczaka, by z łatwością dojść do kręgosłupa i poprowadzić nóż między kręgami a korpusem.

SONY DSC

Następne w kolejności są nóżki. Kiedy kurczaczek leży plecami na desce, prowadząc nóż równolegle do korpusu nacinamy skórę w pachwinie kurczaka, aż zobaczymy pod spodem mięso. Robimy to dość delikatnie i z wyczuciem, ale pewną ręką.

SONY DSC

Teraz trudna część – otwieramy nogę jak książkę, łapiąc za nią tak, by końce naszych palców znalazły się w samym stawie. Szybkim ruchem, na zasadzie dźwigni, wyłamujemy kość ze stawu, aż ta wyskoczy z chrupnięciem. Potrzeba do tego użyć siły, ale efektu przegapić się nie da.

SONY DSC

Wtedy kładziemy ptaka na brzuch i prowadząc ostry nóż wzdłuż żeber odkrajamy całe udo z nóżką. Trzeba dbać o to, by podczas tego procesu linie były gładkie i ruchy płynne, a przy okazji, żeby odciąć od ciała jak najwięcej mięsa. Ja niestety miałem dość tępy nóż (nie moja kuchnia). Poza tym pierwsze razy są zwykle szarpane i niedokładne. 🙂

SONY DSC

Z drugą nogą robimy to samo.

SONY DSC

Następnie odcinamy skrzydełka, a to prosta sprawa. Wystarczy ruszyć całym skrzydełkiem dwa razy i tym samym zobaczyć gdzie jest staw. W tym miejscu prowadzimy ostry nóż. Postępujemy tak z obu stron.

SONY DSC

To co nam pozostaje na desce to korpus z piersiami. Właśnie do cycków teraz chcemy się dostać. W zasadzie od samego początku, odkąd ptak był na wierzchu, to chodziło tylko o to.

Obracamy korpus na bok. Tam jest bardzo wyraźna linia tłuszczu (zaznaczona strzałkami).

SONY DSC

Po tej właśnie linii prowadzimy nóż. Jeśli natniemy wzdłuż niej całego kurczaka, to powinien on rozdzielić się na dwie części.

SONY DSC

Owszem, można zrobić to inaczej, tj. zachowując korpus w całości, ale nie jest to istotne, przynajmniej dla mnie. Tył korpusu idzie więc na bok, a my zajmujemy się piersiami, na których została jeszcze kość. Pozbycie się jej jest proste.

Bierzemy nóż i nacinamy kość od góry, po środku.

SONY DSC

Ta kość po środku, tak zwany grzebień, biegnie między piersiami. Wystarczy włożyć pod tą kość kciuki i przejechać nimi aż do dołu, by uwolnić od tej kości piersi. Potem trzeba ją oderwać od mięsa.

SONY DSC

Pozostałe kości, czyli mostek bez problemu można usunąć prowadząc nóż pod tymi kośćmi, równolegle do mięsa.

SONY DSC

No i tadaaa. Kurczakowy striptease odbębniony.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s