Stir Fry

Przynoszę wam alternatywę dla spagetti, czyli szybkie danie, w dodatku tak dobre, że ciężko to opisać.

Azjatyckie Stir Fry z kurczakiem i kokosowym ryżem

To danie, o ile wcześniej go nie znaliście, zawróci wam w głowie – jest pełne aromatów, bardzo pożywne, a w dodatku robi się je w czasie gotowania ryżu. Naprawdę polecam. No i zachęcam do nabycia wszystkich potrzebnych dodatków i przypraw. Rodzajów Stir Fry jest bardzo dużo, gdyż ta nazwa to tak naprawdę nazwa sposobu gotowania, a nie dania. Stir to mieszanie, a Fry to smażenie. Można eksperymentować do bólu z różnymi składnikami, ale zróbcie to raz według mojego przepisu – nie pożałujecie.

SONY DSC

Do zrobienia porcji dla 4 osób potrzebne są:

– 2 cebule czerwone,
– cukinia,
– mleczko kokosowe,
– papryka czerowna,
– podwójna pierś z kurczaka,
– ryż basmati,
– seler marynowany.

Do tego przyprawy:

– miód,
– pieprz cytrynowy,
– przyprawa 5 smaków,
– sambal oelek,
– sos sojowy ciemny,
– sos teriyaki,
– sól,

Sambal oelek przedstawiałem już wcześniej, a sos teriyajki nabyłem w Lidlu za kilka złotych. Ale jest tu niezbędny.

Zaczynamy od wstawienia wody w czajniku. Będzie potrzebna na ryż. W czasie kiedy będzie nam się gotowała woda przygotowujemy kurczaka – oczyszczamy go z kości, błon i tym podobnych i kroimy w paski grubości i długości palca wskazującego. Na oko.

SONY DSC

Pokrojonego kurczaka obsypujemy solą i bardzo obficie przyprawą 5 smaków.

SONY DSC

Jeśli wystarczy nam czasu powinniśmy pokroić też pozostałe dodatki – cebulę, paprykę i cukinię. Cebulę w półkola, paprykę i cukinię w słupki. Cukinię najlepiej pozbawić środka i pokroić jedynie zieloną, mięsistą część.

SONY DSC

W tym czasie woda powinna się już ugotować. Bierzemy garnek, podpalamy pod nim już gaz i działamy. Gotujemy ryż metodą absorbcyjną w mleczku kokosowym dlatego:

Po pierwsze – wlewamy do garnka puszkę mleczka kokosowego,
Po drugie – wsypujemy do puszki po mleczku ryż do pełna i przesypujemy tak odmierzoną ilość do garnka z mleczkiem,
Po trzecie – wlewamy do puszki po mleczku wrzątek z czajnika, do pełna i wlewamy tą wodę do garnka.

Dzięki takiej kolejności nic się nie zmarnuje, a wy będziecie mieć najlepszy ryż pod słońcem. Trzeba wszystko posolić, około jednej płaskiej łyżeczki soli, dodać około dwie łyżki sosu sojowego, porządnie wszystko zamieszać, garnek przykryć i postawić na średnim gazie kuchenki.

SONY DSC

Na jakiś czas możemy zapomnieć o tym ryżu – będzie gotowy, za jakieś 15 – 20 minut. Teraz bierzemy głęboką patelnie i rozgrzewamy na niej olej – ja użyłem oleju z orzechów ziemnych.

SONY DSC

I zaczynamy nasze Stir Fry. Wrzucamy kurczaka i smażymy go przez 2 minuty mocno podrzucając i mieszając.

SONY DSC

Do kurczaka wrzucamy pół łyżeczki sambal oelek oraz taką samą ilość płynnego miodu i całość mocno podrzucając smażymy jeszcze 4 minuty.

SONY DSC

Teraz wrzucamy cebulę i całość solimy lekko i mocno podrzucając nadal mieszamy.

SONY DSC

Po około 3 minutach wrzucamy paprykę i cukinię, dolewamy dwie łyżeczki sosu teriyaki i całość smażymy kolejne 3 minuty.

SONY DSC

Po tym czasie wrzucamy połowę słoiczka marynowanego selera, wraz z zalewą oraz dolewamy dwie łyżki sosu sojowego.

SONY DSC

Całość jeszcze smażymy 3 – 4 minuty.

SONY DSC

W tym czasie ryż powinien być już ugotowany. Całość wykładamy na talerze kiedy danie jeszcze skwierczy i podajemy.

SONY DSC

Niesamowicie aromatyczne i delikatne mięso plus chrupiące, pełne życia warzywa położone na nieziemski ryż kokosowy. I to wszystko w około 20 minut!!!

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s