Pana Cotta

No i dziś łatwiutki przepis. Jest święto, większość z was pewnie robi wodne grille albo trenuje silną wolę w lodowatej wodzie, a dla tych co siedzą w domu – przepis, na który produkty kupicie dopiero jutro, jak Stokrotka będzie otwarta

Pana Cotta

To tak naprawdę strasznie prosta sprawa, a w połączeniu z kiwi curdem będzie fajnym deserem na 3 maja. Zaskoczcie rodzinę 🙂

SONY DSCDo przygotowania około 6 porcji potrzeba:

– odrobinę cukru,
– laskę wanilii,
– 500 g śmietanki kremówki,
– żelatynę.

 
 
 

Nie ma co gadać – zaczynamy od żelatyny. Trzeba ją namoczyć. Bierzemy małą miseczkę, wlewamy tam 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody i wsypujemy czubatą łyżeczkę żelatyny. Mieszamy i zostawiamy.

SONY DSC

Stawiamy niewielki garnek na małym gazie, wlewamy do niego śmietankę i wsypujemy 3-4 łyżki cukru. Podpalamy gaz i powoli grzejemy całość.

Teraz zajmijmy się wanilią. Większość z was pewnie o tym wie, ale ja przypomnę – Najważniejsze w wanilii są nasiona, które znajdują się w środku laski. Laskę kroimy wzdłuż, a potem łyżeczką, lub tępą stroną noża wygarniamy nasionka ze środka. Mi się lekko nóż omsknął, ale ideę łapiecie.

SONY DSC SONY DSC

Wanilię dodajemy do śmietanki, wrzucamy też rozparcelowaną laskę, bo w niej też kryje się ten idealny aromat. Śmietankę w sumie trzeba podgrzewać około 10 minut. Trzeba czasem mieszać, żeby nie przywarło.

SONY DSC

Wyłączamy gaz pod śmietanką i wracamy do żelatyny. Powinna spęcznieć i wyglądać mniej więcej tak:

SONY DSC

Dolewamy do niej 3-4 łyżki ciepłej śmietanki i mieszamy, tak żeby żelatyna dobrze się w niej rozpuściła.

SONY DSC

Kiedy tak się stanie, zawartość małej miseczki wlewamy do garnka i intensywnie mieszamy 4-5 minut, żeby mieć pewność, że żelatyna połączy się z całością. Deser prawie gotowy. Trzeba teraz zdecydować w czym i jak to będziemy podawać. Choć tradycyjnie pana cotta podawana jest na talerzu, to można podać ją w pucharku. Ja poszedłem krok dalej, podałem całość w kieliszkach, prawie jak drink. Rewelacyjny efekt.

SONY DSC

 

Bierzemy kieliszek – wlewamy do niego odmierzoną ilość jeszcze płynnej śmietanki i odstawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie to wstawiamy ją do lodówki na około 8 – 9 godzin, niech stoi całą noc, nic jej się nie stanie. Po tym czasie wyjmujemy deser i wlewamy 3 łyżki kiwi curd przez lejek, żeby nie zachlapać ścianek. Całość wygląda tak

SONY DSC

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s