No i dziś łatwiutki przepis. Jest święto, większość z was pewnie robi wodne grille albo trenuje silną wolę w lodowatej wodzie, a dla tych co siedzą w domu – przepis, na który produkty kupicie dopiero jutro, jak Stokrotka będzie otwarta
Pana Cotta
To tak naprawdę strasznie prosta sprawa, a w połączeniu z kiwi curdem będzie fajnym deserem na 3 maja. Zaskoczcie rodzinę 🙂
Do przygotowania około 6 porcji potrzeba:
– odrobinę cukru,
– laskę wanilii,
– 500 g śmietanki kremówki,
– żelatynę.
Nie ma co gadać – zaczynamy od żelatyny. Trzeba ją namoczyć. Bierzemy małą miseczkę, wlewamy tam 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody i wsypujemy czubatą łyżeczkę żelatyny. Mieszamy i zostawiamy.
Stawiamy niewielki garnek na małym gazie, wlewamy do niego śmietankę i wsypujemy 3-4 łyżki cukru. Podpalamy gaz i powoli grzejemy całość.
Teraz zajmijmy się wanilią. Większość z was pewnie o tym wie, ale ja przypomnę – Najważniejsze w wanilii są nasiona, które znajdują się w środku laski. Laskę kroimy wzdłuż, a potem łyżeczką, lub tępą stroną noża wygarniamy nasionka ze środka. Mi się lekko nóż omsknął, ale ideę łapiecie.
Wanilię dodajemy do śmietanki, wrzucamy też rozparcelowaną laskę, bo w niej też kryje się ten idealny aromat. Śmietankę w sumie trzeba podgrzewać około 10 minut. Trzeba czasem mieszać, żeby nie przywarło.
Wyłączamy gaz pod śmietanką i wracamy do żelatyny. Powinna spęcznieć i wyglądać mniej więcej tak:
Dolewamy do niej 3-4 łyżki ciepłej śmietanki i mieszamy, tak żeby żelatyna dobrze się w niej rozpuściła.
Kiedy tak się stanie, zawartość małej miseczki wlewamy do garnka i intensywnie mieszamy 4-5 minut, żeby mieć pewność, że żelatyna połączy się z całością. Deser prawie gotowy. Trzeba teraz zdecydować w czym i jak to będziemy podawać. Choć tradycyjnie pana cotta podawana jest na talerzu, to można podać ją w pucharku. Ja poszedłem krok dalej, podałem całość w kieliszkach, prawie jak drink. Rewelacyjny efekt.
Bierzemy kieliszek – wlewamy do niego odmierzoną ilość jeszcze płynnej śmietanki i odstawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie to wstawiamy ją do lodówki na około 8 – 9 godzin, niech stoi całą noc, nic jej się nie stanie. Po tym czasie wyjmujemy deser i wlewamy 3 łyżki kiwi curd przez lejek, żeby nie zachlapać ścianek. Całość wygląda tak
Smacznego!