Curd Kiwi

Dziś pierwsza część deseru

Curd Kiwi

Tak na prawdę jest to dodatek do większości deserów, bo curd da się dodać do lodów, ciasta… Zastosowań jest wiele. Curd to rodzaj pasty z owoców. Klasyczny, taki jaki pokazała mi moja zacna kobieta, jest robiony z cytryn. Ja postanowiłem poeksperymentować z innymi owocami. Kiwi nie jest oczywistym wyborem, zwłaszcza, że znane jest ze swojego oporu względem tężenia w różnych rzeczach. Tym nie mniej dobrze od czasu do czasu zrobić coś na co ma się ochotę i lekko zaryzykować… Często się to opłaca 🙂

SONY DSCDo wyprodukowania rozsądnej ilości pasty potrzebujemy:

– 3/4 szklanki cukru,
– 6 jajek,
– 6-7 kiwi,
– 60 gramów masła.

 
 

Produkcję zaczynamy od wyciśnięcia soku z kiwi – jeśli macie sokowirówkę, to super. Potrzebujemy około 150 ml soku. Jeśli nie, to wystarczy sitko i miska. Kroimy kiwi na ćwiartki i rozcieramy kiwi o sitko – wprost do miski.

SONY DSC SONY DSC

Teraz trudniejsza część – całość będziemy przygotowywać w kąpieli wodnej. Bierzemy odpowiednio duży garnek i miskę, która będzie na niego pasować – to jest – nie wpadnie do środka, będzie oparta o jego brzegi, ale będzie równocześnie na tyle mała, że będzie pod nią sporo miejsca na wodę. Chodzi o to, że do garnka wlewamy wodę, a na garnku umieszczamy miskę. Bardzo ważne – poziom wody w garnku musi być taki, żeby woda nie dotykała dna miski, którą położymy na garnku. U mnie przedstawia się to w ten sposób:

SONY DSC

Zagotowujemy wodę w garnku, a w tym czasie do miski wlewamy sok z kiwi, wsypujemy cukier, wbijamy 4 całe jajka i 2 żółtka. Tutaj drobna uwaga co do jaj – ważne, żeby były duże. Jeśli ktoś sądził, że rozmiar nie ma znaczenia, to muszę go zmartwić. Teraz garnek stawiamy na mały palnik i trzymamy na średnim lub małym ogniu, żeby woda tylko delikatnie pykała, a na garnku umieszczamy miskę. Bierzemy trzepaczkę i staramy się dokładnie wymieszać składniki.

SONY DSC

Kiedy wszystko będzie wymieszane – bierzemy łyżkę i teraz stoimy nad garnkiem, bo trzeba naszą pastę mieszać nieustannie. Po około 20-25 minutach pasta będzie w konsystencji podobna do rzadkiego budyniu.

SONY DSC

Trzymamy całość jeszcze 2 minuty na parze, po czym zdejmujemy miskę z garnka i wkręcamy do pasty wcześniej przygotowane masło.

SONY DSC

Jak curd ostygnie, to jest już gotowy – kwaśny i słodki jednocześnie. Rewelacyjny dodatek do deseru. A do czego ja go dodałem? O tym będzie następnym razem.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s