Dziś szybkie danie na kolację. Albo śniadanie, jak kto woli.
Omlet du fromage
Od razu w głowie mam ten odcinek Dexter’s Laboratory… A wracając do kuchni – przepis jest prosty i szybki, ale bardzo pożywny, co sprawia, że jest idealny na kolację, kiedy wraca się do domu późno z pracy.
Wszystko czego potrzeba do przepisu to:
Jajka, mleko, mąka oraz żółty ser w plastrach.
Do tego tylko kilka przypraw:
bazylia, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy, sól.
Kilka słów o proporcjach – wyglądają następująco:
1 jajko + 1 łyżka mleka + 1 łyżka mąki.
Dla jednej osoby potrzeba 2 jajek, dla dwóch 3 jajek, dla 3 potrzeba 4 itd.
Z mąką niestety jest tak, że większość proporcji rozbija się niestety o jej jakość, rodzaj, a nawet o wilgotność powietrza. Dlatego, żeby pomóc w ocenianiu czy masa omletowa jest już gotowa to powiem, że naszym celem jest ciasto rzadsze od tego naleśnikowego, ale już przyjemnie lejące i gęste. Mąki nie może być za dużo bo omlet wyjdzie ciężki i mączny w posmaku, ale musi być wystarczająco dużo, żeby nie rozpadał nam się na patelni.
Wykonanie zaczynamy od wbicia zamierzonej liczby jajek do miski i wlania do środka odmierzonej ilości mleka.
Teraz sypiemy przyprawy: sporą szczyptę soli (po jednej na każde jajko), szczyptę pieprzu, co najmniej po łyżeczce bazylii i czosnku niedźwiedziego i wszystko mieszamy trzepaczką albo ręcznym mikserem.
Bierzemy patelnię i rozgrzewamy na niej olej, a do miski z jajkami dosypujemy mąkę i jeszcze raz wszystko mieszamy mikserem lub trzepaczką. Kiedy olej na patelni się rozgrzeje wylewamy na niego naszą miksturę. Chodzi o to, żeby na patelnię trafiła maksymalnie napowietrzona masa, dlatego mieszamy energicznie do ostatniego momentu.
Teraz ważny jest proces smażenia. Stoimy z łopatką i kiedy jajko zacznie się ścinać, to odchylamy bok omleta:
I przechylamy patelnię, żeby w to odkryte miejsce wlać masę omletową, która jeszcze się nie ścięła
Robimy tak dookoła omletu, aż zabraknie nam masy omletowej. Powinno to zając jakieś 5 – 6 minut.
Kiedy już prawie cała masa zostanie przez nas powlewana na boki – kroimy łopatką omlet przez środek i odwracamy obie połówki
Smażymy omleta w ten sposób jeszcze 2 minuty na dużym ogniu, potem kładziemy na wierzch plastry żółtego sera, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy patelnię
Czekamy jeszcze 5 minut i wyłączamy gaz. Moja wersja szybkiej kolacji gotowa
Omlet DU FROMAGEE!!!!
Smacznego!