Prosty Omlet

Dziś szybkie danie na kolację. Albo śniadanie, jak kto woli.

Omlet du fromage

Od razu w głowie mam ten odcinek Dexter’s Laboratory… A wracając do kuchni – przepis jest prosty i szybki, ale bardzo pożywny, co sprawia, że jest idealny na kolację, kiedy wraca się do domu późno z pracy.

Wszystko czego potrzeba do przepisu to:
Jajka, mlekomąka oraz żółty ser w plastrach.

Do tego tylko kilka przypraw:
bazylia, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy, sól.

Kilka słów o proporcjach – wyglądają następująco:
1 jajko + 1 łyżka mleka + 1 łyżka mąki.
Dla jednej osoby potrzeba 2 jajek, dla dwóch 3 jajek, dla 3 potrzeba 4 itd.
Z mąką niestety jest tak, że większość proporcji rozbija się niestety o jej jakość, rodzaj, a nawet o wilgotność powietrza. Dlatego, żeby pomóc w ocenianiu czy masa omletowa jest już gotowa to powiem, że naszym celem jest ciasto rzadsze od tego naleśnikowego, ale już przyjemnie lejące i gęste. Mąki nie może być za dużo bo omlet wyjdzie ciężki i mączny w posmaku, ale musi być wystarczająco dużo, żeby nie rozpadał nam się na patelni.

Wykonanie zaczynamy od wbicia zamierzonej liczby jajek do miski i wlania do środka odmierzonej ilości mleka.

16

Teraz sypiemy przyprawy: sporą szczyptę soli (po jednej na każde jajko), szczyptę pieprzu, co najmniej po łyżeczce bazylii i czosnku niedźwiedziego i wszystko mieszamy trzepaczką albo ręcznym mikserem.

14 15

Bierzemy patelnię i rozgrzewamy na niej olej, a do miski z jajkami dosypujemy mąkę i jeszcze raz wszystko mieszamy mikserem lub trzepaczką. Kiedy olej na patelni się rozgrzeje wylewamy na niego naszą miksturę. Chodzi o to, żeby na patelnię trafiła maksymalnie napowietrzona masa, dlatego mieszamy energicznie do ostatniego momentu.

13 12

Teraz ważny jest proces smażenia. Stoimy z łopatką i kiedy jajko zacznie się ścinać, to odchylamy bok omleta:

11

I przechylamy patelnię, żeby w to odkryte miejsce wlać masę omletową, która jeszcze się nie ścięła

10

Robimy tak dookoła omletu, aż zabraknie nam masy omletowej. Powinno to zając jakieś 5 – 6 minut.

9 8

7 6

Kiedy już prawie cała masa zostanie przez nas powlewana na boki – kroimy łopatką omlet przez środek i odwracamy obie połówki

4 5

Smażymy omleta w ten sposób jeszcze 2 minuty na dużym ogniu, potem kładziemy na wierzch plastry żółtego sera, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy patelnię

3

Czekamy jeszcze 5 minut i wyłączamy gaz. Moja wersja szybkiej kolacji gotowa

Omlet DU FROMAGEE!!!!

2 1

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s