Karkówka z pieczonymi ziemniakami

Dziś robimy sobie przerwę od podróży po meksyku i wracamy do Polski na obiad. A do jedzenia dziś jest

Karkówka faszerowana czosnkiem podana z musem jabłkowym i pieczonymi ziemniakami

To bezkompromisowy, męski obiad, który pełen jest smaku i energii. Niestety z racji ilości rzeczy do zrobienia, nie znajduje się on na liście „szybkie i proste”, ale prawdziwi mężczyźni nie boją się wyzwań, a prawdziwi gentlemani nie są zainteresowani szybkimi i prostymi. Obiadami też. Przygotujcie coś takiego w niedziele, a nie pożałujecie, tylko zarezerwujcie sobie więcej czasu. Oryginalnie obiad podany jest z lekką sałatką z rukoli, ale na nią pora przyjdzie niedługo. Dziś wersja dla ludzi, którzy nie ufają zielonemu jedzeniu.

12Do zrobienia porcji dla 4 osób potrzeba:

– 3 cebule,
– tarty chrzan,
– 2 główki czosnku,
– 2 jabłka,
– masło,
– marchew,
– mięso z karczku wieprzowego, około 200 gramów na osobę.
– musztardę Dijon,
– paprykę czerwoną,
– wino czerwone,
– 1 kg ziemniaków.

Do tego kilka przypraw:

– oregano,
– pieprz cytrynowy,
– rozmaryn suszony,
– sól.

Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Bierzemy główkę czosnku – połowę obranych ząbków kroimy na średniej grubości trójkąty, a drugą połowę kroimy drobniej i wrzucamy do moździerza. Do moździerza dosypujemy ze dwie spore szczypty soli i ucieramy czosnek na miazgę. Do miazgi dodajemy dwie łyżki musztardy Dijon i znów chwilę ucieramy.

10 9 8

Teraz bierzemy karkóweczkę. Ostrym, cienkim nożem przebijamy mięso wzdłuż, na wylot. Otwór poszerzamy palcami, możemy pomóc sobie trzonkiem noża. Do otworu nakładamy łyżką tyle musztardy z moździerza ile wejdzie, trochę powinno zostać.

11 7 6

Po nafaszerowaniu mięsa nakłuwamy je ostrym nożem, a w powstałe kieszenie wpychamy wcześniej pokrojonego czocha. Tak przygotowane mięso smarujemy pozostałością musztardy z moździerza, obsypujemy pieprzem i rozmarynem i przekładamy do miski. Mięso w ten sposób powinno poleżeć co najmniej godzinę, ale może też leżeć całą noc, wtedy musztarda i czosnek zdziałają cuda.

5 4 3

Teraz włączamy piekarnik – grzanie góra/dół, 180 stopni.

Myjemy i obieramy warzywa – marchew, paprykę, cebulę i jeszcze trochę czocha, bo nie ma czegoś takiego jak za dużo czosnku. Stawiamy patelnię na dużym gazie i wlewamy na nią olej. Kiedy olej się już rozgrzeje – wrzucamy wszystkie warzywa na raz i przyprawiamy – sporo soli, pieprzu, oregano. Całość smażymy około 5 – 6 minut, aż warzywa zaczną mięknąć i dolewamy na patelnię szklankę czerwonego wina. Porada dotycząca wina jest taka – nie wlewajcie do potrawy wina, którego nie wypilibyście chętnie do kolacji. To znaczy, że odpadają wszystkie najtańsze sikacze. Co do rodzaju – ja zwykle używam win półwytrawnych.

1 32 30

Kiedy alkohol z wina odparuje – przekładamy wszystko na spód żaroodpornego naczynia. Na warzywa kładziemy karkówkę, całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową, wkładamy na środkową pozycję w piekarniku i tak pieczemy równo 2 godziny. Co pół godziny polecam też polać mięso sokami z dna naczynia, ale nie jest to konieczne – mięso i tak będzie rewelacyjne.

29 28 27

Teraz mamy 2 godziny na zrobienie reszty dodatków. Pierwsze w kolejce są ziemniaki. Najlepiej kupić takie sałatkowe, które się nie rozwalą, albo takie na frytki. Ziemniaki szorujemy pod zimną wodą, żeby umyć je z ziemi i innych zanieczyszczeń. Każdy z ziemniaków nacinamy z jednej strony w krzyż, tak co najmniej do 2/3 grubości ziemniaka i zawijamy oddzielnie w folię aluminiową. Chwila zabawy, ale efekt świetny – ziemniaki wyjdą prawie jak te z ogniska. Wszystkie kartofelki wkładamy do piekarnika z mięsem około godzinę po włożeniu mięsa. Ziemniaki przygotowane w ten sposób potrzebują minimum 50 minut, żeby w środku były upieczone, ale lepiej dać im 60 – 65 minut. Ja swoje naczynie postawiłem po prostu na dnie piekarnika.

25 24 23

Następny jest mus. Bierzemy 2 średnie jabłka, myjemy je i obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku, aż się zarumienią. Wrzucamy je do miski, blendujemy na jednolitą masę, dodajemy tam 2 płaskie łyżki tartego chrzanu i wszystko mieszamy. Mus gotowy. Może nie wygląda okazale, ale do mięsa jest genialny.

26 22 20

Teraz już czekamy na mięso. Po 2 godzinach pieczenia wyjmujemy je z piekarnika i odkładamy na talerz, żeby odpoczęło. Żeby nie wystygło trzeba je luźno zawinąć w folię aluminiową.

19

A my dobieramy się do pyszności nad pysznościami – Sosu pieczeniowego. Wygląda i pachnie rewelacyjnie, więc nie może się zmarnować. O dno naczynia rozgniatamy wszystkie warzywa, tak by oddały do sosu jeszcze więcej smaku. Po tym zabiegu przelewamy wszystko do miski przez gęste sito.

18 17 16

Na rozgrzaną patelnie wlewamy przecedzony sos i przez 2 – 3 minuty go redukujemy, czyli czekamy, aż zmniejszy swoją objętość. Wyłączamy wtedy gaz i dodajemy na patelnie 50 gramów masła. Wkręcamy masło do sosu intensywnie mieszając, aż się rozpuści. Na desce kroimy 50 gramów masła w cienkie plasterki i wszystko gotowe – Czas złożyć obiad w całość.

15

Na talerzu robimy kleksa z musu jabłkowego, układamy na nim plastry mięsa i polewamy je sosem pieczeniowym. Z folii odwijamy ziemniaki i ściskamy je od strony przeciwległej do tej z nacięciami, przez co się lekko rozłożą. W rozcięcia wkładamy wcześniej pokrojone plasterki masła, solimy ziemniaki i gotowe!

13 14

Smacznego!

Jedna myśl w temacie “Karkówka z pieczonymi ziemniakami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s