Proste ciasteczka jabłkowe

Dzisiaj, przy weekendzie, wstawiam weekendowy przepis. Szybki i smaczny, a pasuje do kawy jak znalazł.

Ciasteczka Jabłkowe

Któregoś dnia szukałem sposobu na przyprawienie jabłek trochę inaczej. Wiadomo, że jabłka, cynamon i goździki to nierozerwalny zestaw. Spędziłem więc sporo czasu na wąchaniu różnych przypraw w zestawach z powyższymi, a potem trochę czasu na dobraniu odpowiednich proporcji, żeby ożywić ich smak. Udało się!

1Do zrobienia około 30 ciasteczek potrzebujemy:

– ciasto francuskie,
– 4 jabłka.

 

 

Przyprawy :

– cukier trzcinowy,
– cynamon,
– goździki,
– oregano,
– pieprz czerwony,
– ziele angielskie.

Tak. Lista wygląda dość dziwnie, ale zaufajcie mi.

Wykonanie ciasteczek rozpoczynamy od umycia, obrania i pokrojenia jabłek w małe łódeczki. Trzeba się pozbyć korzonków i gniazd nasiennych.

2

Do moździerza wsypujemy 4 łyżki cukru trzcinowego, łyżeczkę cynamonu, 8 goździków, pół łyżeczki oregano, ćwierć łyżeczki pieprzu czerwonego i dwa ziela angielskie. Ucieramy wszystko na drobną miazgę. Maaamo, ale ja nie mam moździerza! No to kiepsko. Można go zastąpić młotkiem, ale trzeba zadbać, żeby rozbić wszystkie drobinki ziela i goździków. To bardzo twarde przyprawy i źle by się je gryzło. Wiem też, że gdzieś w sprzedaży znajdują się obie te przyprawy już utarte. Widziałem raz, nie pamiętam przy jakiej okazji i w jakim sklepie. Wtedy ucieranie już nie jest potrzebne. Jeśli raz zrobicie w ten sposób przyprawę do jabłek – gwarantuję, że zostaniecie przy tym zestawie. Oregano cudnie pasuje do cynamonu, a ziele angielskie intensyfikuje aromat goździków. Nie można przesadzić z ilością tych przypraw, ale smak będzie genialny. Dodanie do tego wszystkiego kilku ziarenek pieprzu czerwonego pobudzi kubeczki smakowe i nada jabłkom lekkiej ostrości.
A przy okazji – polecam kupić sobie moździerz. Nie jest to droga impreza – ten kupiłem w Lidlu za jakieś 30zł i jest rewelka. Korzystam z niego dość często, pojawi się tu jako bohater wiele razy.

Kiedy wszystko będzie już utarte – wsypujemy naszą przyprawę do jabłek, mieszamy i odstawiamy na bok.

3 4 5

Należy teraz włączyć piekarnik z grzaniem góra/dół na 180 stopni, wyjąć płaską blachę i przykryć ją papierem do pieczenia. Teraz rozwijamy nasze ciasto francuskie. Dzielimy je nożem na (prawie) równe prostokąty. Nie muszą być idealne, bo cząstki jabłek też są różnej wielkości, to się jakoś uzupełni. Na każdy prostokącik kładziemy cząstkę jabłka, po przekątnej, tak jak na zdjęciu. Przenosimy prostokąciki na naszą blachę wyłożoną papierem, łapiąc za dwa przeciwległe, wolne rogi ciasta, przy okazji sklejając je palcami. Utworzą się nam takie koszyczki. Niektóre będą się rozklejać. Pomóżcie im, niech tego nie robią.

6 7 9

Ciasteczka pieczemy w takim stanie przez około 20 minut w 180 stopniach. Piszę około, bo to zależy od ciasta francuskiego. Nie należy dopuścić, żeby się spaliło, ale musi być rumiane i chrupkie. Proponuję zajrzeć już po 15 minutach i zobaczyć jak się sprawy mają. Po wyjęciu z piekarnika przysypać wszystko cukrem pudrem. Aromat tych ciasteczek jest nieziemski. Świetna przekąska do kawy. Czas produkcji jest dość krótki i prosty. Pół godzinki i są ciasteczka. Smacznego!

10

Reklamy

One thought on “Proste ciasteczka jabłkowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s