BY- Right!
Czyli przyprawy inaczej
Oto pierwszy z krótkich wpisów przedstawiający produkty, które są wyśmienitymi przyprawami, ale ludzie wydają się o tym nic nie wiedzieć.
Jak żyć z()boczkiem
Jak wygląda boczek – wszyscy wiedzą. W sklepie dostaniemy boczki surowe, wędzone, suszone (jak włoska pancetta), do tego można dorzucić bekon, który jest boczkiem pozbawionym płata tłuszczu.
Wszystkie rodzaje świetnie sprawdzają się w roli dodatku do kanapek, surowy boczek można upiec jako główne danie, a w pancette można zawijać sobie różne rzeczy.
Ale boczek (szczególnie wędzony), umiejętnie użyty, będzie świetnym elementem tła dla głównych składników potrawy. Jego niebywały, dymny smak pobudza kubki smakowe i urozmaica aromat.
Będzie tym czymś w potrawie. Tym co wszyscy mają na myśli, pytając „z czym to jest?”.
Jak wydobyć z boczku te wszystkie smaki? A no nic prostszego. Wystarczy wrzucić boczek na suchą, rozgrzaną patelnię, poczekać aż wytopi się z niego aromatyczny tłuszcz, zdjąć mięso z patelni, a na wytopionym tłuszczu smażyć inne składniki potrawy. Dziecinnie prosty trik, który podkręci smak każdej, nie tylko mięsnej potrawy.
Dwa kolejne przepisy na blogu przedstawią ten proceder w praktyce.